Dosadilo vam je vam je baterija na mobilnom telefonu stalno prazna? Stižu nam novi telefoni bez baterije

mobilni bez baterije

Dosadilo vam je vam je baterija na mobilnom telefonu stalno prazna? Stižu nam novi telefoni bez baterije

Novi, pametni telefoni uz bezbroj sjajnih aplikacija nose sa sobom i jednu, ne tako malu, manu. Svi znamo koliko je iritantno što su nam telefoni stalno na punjenju ili što se naprasno ugase baš u sred našeg važnog posla. U želji da se to više ne događa, istraživači iz SAD su napravili prvi telefon bez baterije!

Predstavili su nam prototip mobilnog telefona bez baterije koji koristi novu tehnologiju za koju se istraživači nadaju da će s vremenom biti primenjivana u proizvodima za masovno tržište.

Ovaj telefon je delo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala, poznatih kao radio frekvencija ili ‘RF’ talasi.

– Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase – izjavio je za Rojters član istraživačkog tima, Vamsi Tala.

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom – na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih delova, a osoba koja poziva mora da nosi slušalice i da pritiska dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja- nalik na voki-toki.

Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni takođe planiraju da u budućnosti prave telephone koji će pružati mogućnost da se uključi battery-free opcija i da se telefonira iako im je baterija prazna.

Držimo im palčeve!

Izvor: https://www.ekapija.com/after-workhours/1845302/napravljen-mobilni-telefon-bez-baterije#