Dođite u Sofiju! Strategija EU za Dunavski region

Strategija EU za Dunavski region

Dođite u Sofiju! Strategija EU za Dunavski region

Godišnji forum Strategije EU za Dunavski region, 7 po redu, održava se ove godine u Sofiji (Bugarska). Organizovana od strane Bugarske i Evropske Komisije, ovogodišnji naziv konferencije “Turizam i kultura kao podrška ekonomskom razvoju Dunavskog regiona”, želi da ukaže na važnost turizma kao preduslova ekonomskog razvoja i teritorijalne kohezije.

Neka od pitanja koja će biti razmatrana tokom pomenutog foruma su:

  • Očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa;
  • Nove tehnologije i proces digitalizacije u sektoru turizma;
  • Bezbednost u turizmu;
  • Transportna povezanost i mobilnost;
  • Usklađenost makro-regionalnih strategija kako bi se postigli zajednički ciljevi u okviru EU

Dva odvojena tematska skupa planirana su tokom održavanja foruma. Naglasak je na mobilnosti, održivom turizmu, bezbednosti javnih prostora. Planirana je i izložba na otvorenom.

U okviru inicijative proširenja&integracije, zajednički istraživački centar Evropske Komisije nudi unapred plaćene troškove smeštaja i transporta za istraživače/eksperte sa teritorija: Albanije, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Turske, Jermenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Kriterijumi za pokriće troškova su:

  • Naučna i profesionalna dostignuća (u vezi sa: kulturom, turizmom, uloga novih tehnologija i digitalizacije u turizmu, obezbeđivanje bezbednosti i sigurnosti u turizmu, transportna povezanost i mobilnost, regionalni i makro-regionalni rast);
  • Broj i kvalitet objavljenih naučnih i profesionalnih radova;
  • Broj i kvalitet projekata i aktivnosti na kojima je aplikant učestvovao (u vezi sa Dunavskim makro-regionom). Takođe će se razmatrati tekuće aktivnosti i projekti na kojima učestvuje sam aplikant;

Forum će se održati od 18.10.2018-19.10.2018

Vaše prijave šaljite na: JRC-SUPPORT-EUSDR-18@ec.europa.eu

Rok: 06.09.2018 (preporučeno je da prijave pošaljete pre pomenutog datuma)

Svaka prijava mora sadržati:

  • Vašu biografiju (ne dužu od 2 stranice), kao i motivaciono pismo koje sadrži listu istraživačkih i profesionalnih radova, kao i listu projekata i aktivnosti koji su u vezi sa Dunavskim mikro regionom na kojima ste učestvovali.