Dan nauke u Srbiji

Dan nauke u Srbiji

10.07.2015.

U Srbiji se svake godine 10. jula, na dan rođenja velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle obeležava Dan nauke na osnovu Odluke vlade Republike Srbije (Sl. glasnik br. 62/2010).
U okviru ove manifestacije Centar za promociju nauke u saradnji sa drugim organizacijama priprema nekoliko naučnopopularnih događaja za sve uzraste, koji će se održati u Beogradu, ali i drugim mestima širom Srbije.

Obeležavanje dana nauke je počelo 2011. godine, a program je iz godine u godinu bogatiji i zadobija sve veću pažnju javnosti. Ove godine je planirano da većina sadržaja bude na otvorenom, sa ciljem da se pošalje poruka da „nauka treba da bude lako dostupna svim građanima“. Na Trgu Nikole Pašića, u 14 časova, CPN sa Matematičkim fakultetom otvara uličnu izložbu „Svetlost i bez sijalice“, organizovanu povodom Međunarodne godine svetlosti. Na istom mestu, tokom celog dana, CPN organizuje takozvani Science Busking, specijalni ulični naučnopopularni program. Na istom mestu će biti predstavljena i mapa lokacija na kojima se obeležava Dan nauke.

Na sajtu Centra za promociju nauke se može naći interaktivni pregled aktivnosti koje se održavaju širom Srbije (http://dannauke.cpn.rs/).