Da li ste spremni za selfi revoluciju? Stiže nam 3D selfi

3D selfi

Da li ste spremni za selfi revoluciju? Stiže nam 3D selfi

Primenom veštačke inteligencije naučnici su nedavno uspeli da naprave takozvani 3D selfi, program koji mapira 3D verziju lica na osnovu samo jedne fotografije.

Korišćenjem baze podataka sa preko 80.000 2D slika, zajedno sa odgovarajućim 3D modelima, primenom veštačke inteligencije računar „trenira“ da prepoznaje različite karakteristike na ravnoj slici i da ih potom rekonfiguriše u 3D model.

Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona veoma pojednostavila ceo proces stvaranja 3D modela lica. Tehnologija funkcioniše tako što sistem dobije određenu količinu podataka, a potom uči, na način slično našem, da obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućava da zaključuje o tome kako bi ravna slika nečijeg lica mogla da izgleda u tri dimenzije.

Naučnici smataraju da bi revolucionarni 3D selfi uskoro mogao da nađe primenu u filmskoj industriji, kao i za stvaranje ličnih avatara u videoigrama. Takođe, ova tehnologija bi mogla i da se koristi u bezbednosne svrhe, gde bi se fotografija lica brzo skenirala i pretvarala u 3D sliku, pomoću koje bi mogla da se identifikuje osoba. U tu svrhu, tim stručnjaka i dalje radi na poboljšanju samog programa, koji bi bio u stanju da obradi suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočare, mladeži i pegice.

Izvor: https://www.ekapija.com/after-workhours/1898984/stize-revolucionarni-3d-selfi