CEO SVET NA INTERNETU POMOĆU DRONOVA

Aquila drone

CEO SVET NA INTERNETU POMOĆU DRONOVA

Da li ste znali da i dalje otprilike 4 milijarde ljudi širom sveta nema internet? Ideja Marka Cukerberga, osnivača i direktora Fejsbuka, da dovede internet i do onih delova sveta do kojih još nije stigao, korak je bliže ostvarenju nakon što je solarna letelica ove kompanije uspešno završila probni let na nebu iznad američke države Arizone. Namera ovog milijardera jeste da uz pomoć dronova obezbedi internet za one koji su trenutno izvan globalne mreže.

Ova verzija drona, nazvan Aquila po rodu orlova, opremljena je većim brojem senzora i sistemom za zaustavljanje propelera kako bi se što bezbolnije prizemljio u slučaju pada. Probni let nije prošao kao što je očekivano jer je letelica dostigla mnogo manju visinu od ambiciozno predviđene. Međutim, uspeli su da prikupe dosta podataka koji će pomoći u unapređivanju karakteristika letelice.
Težina ove letelice iznosi oko 450 kilograma, a raspon krila je kao kod putničkog aviona Boeing 737.

Niko do sada nije napravio bespilotnu letelicu koja će u vazduhu ostati mesecima, tako da moramo da radimo na svakom detalju da bismo to postigli – naveo je Cukerberg.

Izvor:http://www.ekapija.com/after-workhours/1809132/stize-internet-iz-vazduha