Budućnost moderne privrede zavisi od nauke – CTT UB deo Saveta za saradnju nauke i privrede

Budućnost moderne privrede zavisi od nauke – CTT UB deo Saveta za saradnju nauke i privrede

Da bi se zadovoljile rastuće potrebe moderne privrede, neophodan je doprinos nauke i istraživača. Jedan od najboljih mehanizama za to jeste zajednički rad privrede i nauke na istraživanju, razvoju rešenja i inovativnih projekata.

Upravo u cilju uspostavljanja mehanizama ovakve saradnje osnovan je Savet za saradnju nauke i privrede u Privrednoj komori Srbije, a njegov član je i direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, dr Nedeljko Milosavljević. Centar već 7 godina teži da pomogne da istraživački i razvojni napori naučnika sa Univerziteta u Beogradu dovedu do stvaranja proizvoda i usluga koje će povećati kvalitet života ljudi, da poboljša i proširi saradnju između Univerziteta i industrije i pruži pomoć istraživačima i studentima u ostvarivanju njihovih poduhvata kroz zaštitu tehnologija, licenciranje ili otvaranje startap ili spinof kompanija.

Centar je prepoznat kao pouzdani stub koji podržava razvoj novih pristupa tehnologijama i transferu znanja i iz tog razloga je pozvan da bude član Saveta čiji je osnovni cilj da uspostavi sardanju između naučnoistraživačkih institucija i privrede u Srbiji. Ovo će biti urađeno kroz kreiranje mehanizama za saradnju, pokretanje inicijativa koje bi doprinele transferu znanja, univerzitetskom preduzetništvu, unapređenju međunarodne saradnje na naučnoistraživačkim projektima, itd.

Savet za saradnju nauke i privrede čine predstavnici inovacionog ekosistema Srbije kao što su ministarstava, naučnoistraživačke institucije, poslovnog sektora, univerziteta, institucija koje finansiraju inovacionu delatnost, itd.

Izvor: http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=24219