Boje koje pročišćavaju vazduh? Ipak nije nemoguće, a pokreće ih svetlost!

Boje koje pročišćavaju vazduh? Ipak nije nemoguće, a pokreće ih svetlost!

17.03.2017.

Nove boje za tretiranje površina smanjuju koncentraciju zagađivača za čak 88,8% i eliminišu 99,9% bakterija i virusa. Ova generacija boja donosi dah svežeg vazduha u naše kuće korišćenjem samo sunčeve svetlosti.

Možda će vas iznenaditi, ali vazduh na urbanim putevima sa prosečnim saobraćajem može zapravo biti čistiji od vazduha u našim dnevnim sobama. Studije su pokazale da neki štetni zagađivači vazduha mogu da postoje u većim koncentracijama u zatvorenim prostorima nego napolju.

Revolucionarni novi premaz koji koristi energiju svetlosti

Nov i inovativan pristup nauci o materijalima je pokazao da fotokatalitička aktivnost može doprineti da premazi na bazi cementa imaju pozitivan efekat na smanjenje zagađenja. U pitanju su Airlite boje koje fotokatalitičkom oksidacijom titanijum dioksida (TiO2) ispoljavaju svoj efekat. Boje su bez isparljivih organskih jedinjenja i hemikalija koje mogu biti opasne po zdravlje ljudi. Ovo ima efekat odbijanja buđi, spora, prljavštine i neprijatnih mirisa.
Ove boje su potpuno prirodne i ismanjuju potrošnju energije potrebne za hlađenje unutrašnjeg prostora reflektovanjem tople komponente sunčeve svetlosti, izbegavajući da se prostorije pregrevaju.