Bezglutenski proizvodi dobili konkurenciju- Nova tehnologija uklanja toksične alergene iz glutena

Bezglutenski proizvodi

Bezglutenski proizvodi dobili konkurenciju- Nova tehnologija uklanja toksične alergene iz glutena

Sa svojom revolucionarnom tehnologijom, spinof kompanija Univerziteta u Fođi (Italija) ima za cilj da pšenično brašno učini dostupnim pacijentima koji pate od celijakije ili koji su netolerantni i osetljivi na gluten – sve to uz sigurne i prirodne procese koji ne štete životnoj sredini.

Više od 30% Evropljana pati od osetljivosti na gluten, pa je samim tim i tržište proizvoda bez glutena procvetalo. Međutim, ukus i tekstura proizvoda bez glutena nisu sasvim isti. Kompanija New Gluten World ima za cilj da pšenično brašno učini dostupnim ljudima koji pate od celijakije ili koji su netolerantni na gluten. Umesto da uklanjaju gluten iz brašna, njihova revolucionarna tehnologija uklanja toksične alergene iz glutena koje brašno sadrži. Na ovaj način, brašno zadržava sva svoja mehanička, nutritivna i senzorna svojstva. Proces kojim se dobija ovakvo brašno podrazumeva korišćenje prirodnih i bezbednih fizičko-hemijskih procesa koji ne utiču na životnu sredinu, i koji su jednostavni i isplativi industriji, bez ikakve upotrebe enzima ili hemikalija.

Ova kompanije je 2016. godine dobila sredstva preko programa Horizont 2020 koja će iskoristiti za sprovođenje kliničkih ispitivanja ove tehnologije.

Izvor: https://ec.europa.eu/easme/en/news/new-gluten-world-cuts-slice-gluten-free-market