HORIZONT 2020

NAZIV PROGRAMA: HORIZONT 2020
STATUS: OTVOREN

horizont 2020
Cilj programa/projekta

Horizont 2020 ima za cilj da podigne nivo unapređenja evropske naučne baze i obezbedi siguran tok svetskih istraživanja i time osigura dugoročnu konkurentnost na tlu Evrope. Kroz ovaj projekat daje se podrška najboljim idejama i razvijanju talenata širom Evrope, istraživačima se pruža pristup savremenoj infrastrukturi za prioritetna istraživanja, Evropu čini atraktivnom lokacijom za najbolje svetske istraživače.

Oblast podrške

Imajući u vidu da je Unija postavila pet ambicioznih ciljeva koje treba dostići do kraja 2020. godine – zapošljavanje, inovacija, edukacija, socijalna inkluzija i klima, Horizon 2020 se usredsređuje upravo na njihovu realizaciju. Neke od oblasti delovanja i unapređenja su sledeće: medicina i genetika, industrija i tehnologija, klimatske promene, energetika, biotehologija, inovacije u partnerstvu između evropskih institucija nacionalnih i regionalnih vlasti i biznisa.

Geografska oblast

Mogu se prijaviti sve države članice EU, države članice EFTA (Island, Lihtenštajn, Norveška), države-kandidati i druge zemlje koje u skladu sa uslovima za učešće tih zemalja u programima Unije.

Ko može da konkuriše?

U programu Horizont 2020 mogu učestvovati svi pravni subjekti registrovani, u skladu sa nacionalnim ili međunarodnim zakonima, institucije iz zemalja članica EU (MS) ili pridruženih članica (AC), te svi pravni subjekti, kao i pojedinci iz zemalja koje su učlanjene u Horizont 2020, bilo kao punopravni ili pridruženi član.

Konkursna procedura i vremenski rok

Javni pozivi se objavljuju na sledećem veb-sajtu: ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en

Minimalni/maksimalni iznos koji se dodeljuje

Informacije o različitim konkursima mogu se videti na adresi ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en.

Trajanje projekta

Trajanje projekta zavisi od konkursa.

Ograničenja

Ograničenja zavise od konkursa.

Posebni zahtevi

Svi zahtevi definisani su u uputstvu za prijavljivanje na određeni konkurs koji se mogu pronaći na: ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en.

Kontakt

Viktor Nedović
Nacionalni koordinator
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Nemanjina 22-26, Beograd
E-mail: viktor.nedovic@mpn.gov.rs
http://www.horizont2020.rs/

OTVORENI POZIVI U OKVIRU PROGRAMA