Kakvu korist istraživačima donosi transfer tehnologije?

nauka privredi

Kakvu korist istraživačima donosi transfer tehnologije?

Rad naučnika i istraživača je kamen temeljac moderne industrije. Bez inovacija i kreativnih ideja naučnika, svi zupčanici industrija kao što su mašinska, elektro, prehrambena, medicinska, veterinarska, farmaceutska, i svih ostalih, bi jednostavno stali. Međutim, da bi se stvari pokrenule, potrebno je da naučne inovacije izađu iz istraživačkih laboratorija, iz kabineta i doktorkskih fioka i naprave skok u korporativni svet gde će postati korisni i primenjivi proizvodi.

innovate

Autor: Rens van den Bergh

Potrebno je da se uloži samo malo truda i vremena da da bi vaša istraživanja bila korisna čitavom društvu i privredi. Ne zaboravimo na to da su osnovna i primenjena istraživanja podjednako važna i da ne mogu jedna bez drugih. Baš zbog ovakve veze između njih, privreda može da bude krajnji korisnik rezultata istraživanja, može da ih plasira na tržište ili da od istraživača traži pomoć u sprovođenju analiza koje su im potrebne. Ovakva saradnja je od izuzetnog značaja i za istraživače i za industriju.

Upravo na temu transfera znanja i tehnologija i ostvarivanja veze između istraživača i industrije razgovarali smo sa ekspertom za transfer tehnologije, gospodinom Džonom Frejzerom.

U prvom delu intervjua g. Frejzer se predstavio, objasnio šta predstavlja transfer tehnologije, kako se njime rukovodi i dao nam sjajne primere uspešno realizovanih rezultata istraživanja.

U nastavku možete saznati koje su najčešće prepreke tokom transfera tehnologije, kako se one prevazilaze, ali i kakvu korist istraživači i privrednici mogu da očekuju od ovog procesa.

Ovakav krug prenosa znanja i tehnologija između univerziteta i privrede za rezultat ima dve stvari:

  1. Rezultatima istraživanja naučnika i novim otkrićima osigurava izlazak na tržište;
  2. Stvara unosnu mrežu inovacija koju čine istraživači i preduzetnici.

Baš iz ovih razloga očekujemo da nam se javite da zajedno pronađemo način da vaše sjajne ideje dođu do privrede!

Pripremila: Olga Jovanović, menadžer za transfer tehnologije