10 NAJBOLJIH KNJIGA O INOVACIJI

10 NAJBOLJIH KNJIGA O INOVACIJI

Da li ste razmišljali šta biste odgovorili kad bi vas neko usputno priupitao: ``Kaži mi sve o inovacijama, ali imam samo 10 minuta``? Odakle biste počeli i da li biste uspeli važnost inovacija da spakujete u tako kratak vremenski interval?

Ne biste. Inovacija je teška, neuredna i, za razliku od savremenog sveta ograničenog na 140 karaktera, zahteva ozbiljnu pažnju i konstantnu nadgradnju. Svi kojima je inovacija zanimanje, znaju da stalno moraju da rade na svom pronalazačkom duhu, da unapređuju svoju kreativnost, razvijaju inovacione strategije i pronalaze nove alatke.

Čitanje je jedan od načina stalnog usavršavanja koje inovatorima ne pada teško. Predlažemo 10 knjiga o inovaciji i sigurni smo da svaki pronalazač treba da ih ima u svojoj biblioteci.

haruki murakami

Explaining Creativity – Keith Sawyer

Ako su inovacije religija, onda bi kreativnost bila njihovo sveštenstvo, a ova knjiga, koja prikuplja sva najnovija naučna istraživanja o ovoj temi – njihova biblija. Autor je uradio majstorski posao tako što je odbacio mnoge mitove na ovu temu; jedan od njih jeste da je kreativnost puko odbacivanje pravila. Konačno neki fundamentalizam koji svi možemo prihvatiti!

Creative Intelligence – Bruce Nussbaum

Autor u ovoj izvrsnoj studiji pokazuje kako je „povezivanje tačaka“ od suštinskog značaja za kreativnost. Kombinuje gledišta iz različitih industrija, disciplina i istorijskih doba – sve to kako bi otkrio „pet nadležnosti kreativne inteligencije“.

Innovation as Usual – Paddy Miller & Thomas Wedell-Wedellsborg

Osvežavajuće, ova knjiga napušta uobičajenu pretpostavku da su njeni čitaoci izvršni direktori i usmerava se direktno na obične menadžere. Glavna ideja jeste da se svi načini razmišljanja, sistemi i ponašanja moraju svrstati u cilju stvaranja „arhitekture inovacija„. „Volimo da kažemo da živimo na prvom spratu kule od slonovače.“, jedan je od zanimljivih citata ove knjige.

Running Lean – Ash Maurya

Kako tehnološki termini kao što su „Minimalni proizvod (MVP)“ ili „pivot“ postaju jezik inovacije, ova knjiga će vam poslužiti kao rečnik osnovnih pojmova. Takođe, nudi sistematičan plan kako da vaša inovacija bude uspešna.

The 7th Sense – William Duggan

Šta je to što je zajedničko Gandiju, izvršnom direktoru Starbaksa i vojnom strategu Karlu fon Klauzevicu? Po rečima autora, to je ”sedmo čulo” koje im omogućava da proizvedu nove i korisne ideje. U ovoj knjizi ćete pronaći i praktične vežbe i radne listove koji će vam pomoći da negujete ovu sposobnost.

Running Lean - Ash Maurya

Inside the Box – Drew Boyd and Jacob Goldenberg

Inovacija ne predstavlja kršenje ograničenja i izlaženje iz zone komfora. Nove ideje, proizvodi i usluge već spadaju u univerzalne šablone i obrasce. To je glavna ideja autora ove knjige i zvuči neobično, morate priznati. U knijzi je takođe prikazano pet tehnika za primenu ovih obrazaca na bilo koji organizacioni problem.

101 Design Methods – Vijay Kumar

Design thinking brzo postaje standardni model učenja kad govorimo o modernim inovacijama. Kumar pruža korisničku kolekciju alata za design thinking, od prvih šablona do plana implementacije. On takođe objašnjava kako ih uklapati zajedno u nelinearnom „procesu dizajna inovacija„.

The Art of Critical Making – Rosanne Somerson and Mara Hermano

Zbirka eseja i razgovora sa osobljem fakulteta Rhode Island School of Design, jedne od prvih institucija ove vrste. Prave zvezde ove knjige, ipak, jesu kreacije studenata koje objašnjavaju obrazovnu filozofiju “kritičkog stvaranja”.

The Plague – Albert Camus

Inovacija ne predstavlja samo najnovije super-korisne gedžete, već i sposobnost angažovanja i ubeđivanja mase. Ovaj Kamijev roman, koji postoji i u srpskom prevodu, odlično ilustruje moć metafora u komunikaciji. Reč je o kugi koja nemilosrdno napada alžirski grad, a takođe se može tumačiti kao alegorija o francuskom otporu pod naletom Nemaca. Kami je dobro opisao kakvo razmišljanje treba da bude da bi bilo inovativno.

Unflattening – Nick Sousanis

Prvi strip koji je ikada objavio Harvard University Press, ova knjiga je i jedna od najistaknutijih doktorskih disertacija ikada napisanih. Autor slikovito izražava svoj bunt protiv tekstualnog, a u korist vizuelnog pristupa. Iako se reč „inovacija“ ne pojavljuje nigde u knjizi, filozofija koja animira je ista koja leži iza procesa inovacije. Ova knjiga je prevedena na srpski pod nazivom “Odravnivanje”, a izdavač je Centar za promociju nauke.

Autor: Vanesa Vidović, član Motivator tima

Izvor: http://observer.com/2015/10/the-10-best-books-on-innovation/