Izabrani inovativni srpski timovi za najveće svetsko takmičenje za čiste tehnologije

ClimateLaunchpad

Izabrani inovativni srpski timovi za najveće svetsko takmičenje za čiste tehnologije

ClimateLaunchpad je najveće svetsko takmičenje u poslovnim idejama za čiste tehnologije. Čak devet srpskih timova takmičilo se za ulazak u finale ovog takmičenja i odlazak na Kipar gde će predstaviti svoje ideje.

Ove godine u ClimateLaunchpad učestvuje preko 350 timova iz 37 zemalja širom sveta, a Srbija je po prvi put deo tog zanimljivog i progresivnog takmičenja. Čak devet srpskih timova sa idejama iz oblasti energetske efikasnosti, hrane i poljoprivrede, cirkularne ekonomije i industrijske tehnologije predstavilo je svoje ideje stručnom žiriju koji su sačinjavali Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS Marka Čadeža, Nedeljko Milosavljević, Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, Vuk Đukić, „South Central Ventures“ i Ognjen Stanković, Centar za inovacije PKS.

Misija ovog takmičenja je da nađe i podrži ideje za čiste tehnologije u oblasti klimatskih promena. Takođe, kao pripremni deo za takmičenje, ambiciozni preduzetnici i startapovi se obučavaju kako da razviju biznis i predstave se pred budućim klijentima i investitorima. Na finalu ClimateLaunchpad više od stotinu startap timova iz 36 zemalja širom sveta predstaviće svoje ideje međunarodnom žiriju i brojnoj publici.

Pobednici takmičenja održanog u Privrednoj komori Srbije 30. juna 2017. su timovi „Freon Frog“ Nevena Aksić i Miloš Ranić, „Bambooing“ Aleksandar Simić i „RioRE Brikuette“ Dragojle Božić i Janko Božović, koji su nagrađeni odlaskom na svetsko finale na Kipru u oktobru.

Srpskim timovima se pruža mogućnost da u slučaju pobede na Kipru osim značajne novčane nagrade od 10.000 evra dobiju i direktan pristup čuvenom „Akcelerator programu Climate-KIC“, glavnoj klimatskoj inovativnoj inicijativi EU.

Izvor: http://www.pks.rs/ZaMedije.aspx?IDJezik=1