Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu na susretu predstavnika poslovne i naučno – istraživačke zajednice

Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu na susretu predstavnika poslovne i naučno – istraživačke zajednice

26.02.2015.

Niški klaster naprednih tehologija (NiCAT) i USAID u okviru projekta održivog lokalnog razvoja su 25. februara organizovali skup predstavnika obrazovne, naučno – istraživačke i poslovne zajednice niškog regiona. Cilj okupljanja je promocija upotrebe naprednih tehnologija i podizanje svesti o značaju inovacija u jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Srbija je zauzela 67. mesto od 143 ocenjene zemlje po istraživanju „Global innovation index 2014“, što ukazuje na potrebu istraživanja kao i integracije poslovne zajednice u sistem koji će povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP) na međunarodnom tržištu. Najveći nedostatak u razvoju inovativnosti predstavljaju slabe veze između naučno-istraživačkih institucija i MSP.

Cilj skupa nije samo identifikovanje uzroka zbog kojih naučno – istraživačke institucije i MSP nemaju adekvatnu komunikaciju i saradnju, već podsticanje obrazovnih institucija da u MSP vide potencijalne klijente i korisnike usluga.

Na sastanku su razmatrani uzroci i dati su predlozi za prevazilaženje postojećeg jaza. Osim toga su predstavljeni primeri uspešno sprovedene saradnje između MSP i naučno – istraživačke zajednice čiji ishod je bio razvoj i/ili unapređenje novih i postojećih proizvoda i usluga. Ovom prilikom dr Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu je predstavio Centar i okupljenima preneo iskustva u vezi sa radom na povezivanju nauke i privrede pritom ističući kako pozitivne primere, tako i osnovne prepreke koje usporavaju razvoj sektora transfera tehnologije u Srbiji. Dr Milosavljević je posebno istakao značaj ovakvih događaja u cilju podizanja svesti o važnosti saradnje akademije I MSP.

Naredni susreti predstavnika poslovne I naučno-istraživačke zajednice su zakazani 5. marta u Novom Sadu i 9. marta u Kragujevcu. Preporuke prikupljene na regionalnim skupovima biće predstavljene na završnoj konferenciji u Beogradu.

Galerija slika