Planirate da konkurišete za Horizon 2020? Evo jasnih smernica kako da budete uspešni

Planirate da konkurišete za Horizon 2020? Evo jasnih smernica kako da budete uspešni

Zbog velikih mogućnosti Horizon 2020 programa za istraživače i kompanije, interesovanje i broj aplikacija za ovaj program jako brzo rastu. Iako je sve više predloga projekata koji dolaze iz Srbije, i dalje je udeo odobrenih projekata prilično mali. Jedan od najčešćih razloga jeste nedovoljno razvijena strategija eksploatacije rezultata koji proizilaze iz Horizon 2020 projekta.

Baš iz tog razloga smo na Info-danu i sajmu ideja i projekata Horizon 2020 govorili o inovacijama i intelektualnoj svojini i njihovoj eksploataciji u okviru Horizon 2020 projekata. Deo prezentacija održao je stručnjak Evropskog odseka za pitanja intelektulane svojine (European IPR HelpDesk), g. Jörg Scherer. G. Scherer ima višegodišnje iskustvo u pisanju i evaluaciji projekata koje finansira EU, izvršni je direktor Eurice, na čelu je trening sekcije IPR Helpdesk-a kao i na čelu inicijative Evropske komisije u vezi intelektualne svojine za istraživače i mala i srednja preduzeća u okviru Horizon 2020 programa.

Da bismo vam olakšali pripremanje vaše naredne projektne prijave, snimili smo trening koji je g. Scherer održao po pozivu Centra za transfer tehnologije i Evropske mreže preduzetništva u Beogradu, 4. oktobra 2017.

Smernice i saveti ovog evropskog stručnjaka izuzetno su važni za uspešnu projektnu prijavu i nadamo se da ćete ih iskoristiti! Teme koje su obrađene su:

  • Creating Values – Impact & Exploitation in Horizon 2020 project proposals
  • Concrete examples of exploitation management in H2020 projects

 

Za sva dodatna pitanja, tu je naše Projektno savetovalište.

Autor: Olga Jovanović, menadžer za transfer tehnologije