4 inovativna načina kojim VR tehnologija pomaže ljudima

4 inovativna načina kojim VR tehnologija pomaže ljudima

Verovatno tokom svog radnog dana ili pak dok čitate vesti vikendom nailazite na novosti o inovacijama ili o pronalasku koji je nadasve “epohalan”. Istina je negde u sredini, iako su pronalasci zaista česti, potrebno je da prođe mnogo godina, kako bi se benefit istih pokazao. Na svu sreću, takav slučaj nije i sa virtuelnom tehonologijom.

Virtuelna tehnologija je nastala (kao i mnoge tehnologije pre nje) zarad potrebe oružanih snaga. Tokom 1980-tih i 1990-tih godina, vojska SAD je često ulagala u VR tehnologiju kako bi brže i lakše obučila vojno osoblje. Skoro 30 godina kasnije, VR tehnologija postaje po prvi put dostupna običnim ljudima, a samim tim i institucijama poput univerziteta i bolnica. Uz inovativne VR tehnologije kao što su Oculus Rift, Samsung VR ili Zeiss VR One, profesoru medicine ali i studentu, neće više biti teško da određenu materiju praktično savladaju.

U nastavku teksta, otkrićemo na koja 4 inovativna načina VR tehnologija može da pomogne pacijentima i poboljša njihov kvalitet života:

I. Nekad operaciona sala, danas kauč!

Kraljevska Bolnica u Londonu je 14. aprila 2016. godine ušla u istoriju medicine. Tog dana doktor Shafi Ahmet izveo prvu operaciju raka uz upotrebu virtuelne tehnologije. Naime, doktor Shafi je na svojoj glavi nosio uređaj koji je omogućio praćenje operacije u realnom vremenu. Hiljade zainteresovanih studenata i novinara imali su priliku da posmatraju operaciju uživo, a da su pri tome bili udaljeni hiljadama kilometara od mesta same operacije!

Ova pogodnost je posebno bitna studentima medicine, jer dozvoljava sticanje praktičnog znanja velikom broju studenata istovremeno, jer ne moraju da budu na licu mesta. To posledično dovodi i do jeftinije zdravstvene usluge, čije krajnje pogodnosti ubiraju upravo sami pacijenti.

II. Najmlađi pacijenti više neće plakati!

Bolničko lečenje može da bude jako neprijatno i bolno iskustvo, pogotovo za najmlađe pacijente. Osnivač kompanije Kind VR Simon Robertson, hteo je da premosti to iskustvo ka nečemu mnogo lepšem. Pomenuta kompanija je uz pomoć inovativnog softvera uspela da olakša lečenje dece. Prikazivanjem prijatnih slika putem samog uređaja, deci se boravak u bolnici čini prijatnijim. Dok leže u bolničkom krevetu, deca posmatraju slike poput: delfina, peščanih plaža i prirode. Tokom VR seanse, deca delimično zaboravljaju na tegobe i bolove, što poboljšava kvalitet njihovog lečenja.

III. Klikom do oporavka od moždanog udara!

Moždani udar često promeni pacijentov način života. Imajući to u vidu, često je neophodna hitna rehabilitacija kako bi se pacijentu vratile prethodno izgubljene funkcije. Upravo je to bila zamisao švajcarske kompanije MindMaze i njene nove tehnologije “MindMotion Pro”. Tehnologija pomaže pacijentima da vrše određene pokrete i radnje koje su nakon moždanog udara postale teško izvodljive. Prednost ovog softvera jeste ta, što pacijent uspostavlja mentalnu vezu između radnje kao što je na primer podizanje ruke i konkretnog rezultata te akcije na ekranu. Pored virtuelnih naočara, tu su i uređaju slični kompjuterskom mišu, koji dozvoljavaju i pravu fizičku interakciju. Redovnom vežbom, nervni sistem uspostavlja jaču vezu u predelu gde je kontrola bila izgubljena usled zdravstvenih poteškoća.

IV. Ako ste stariji, nećete biti zapostavljeni!

Stariji sugrađani čine sve veću populaciju kako u našoj tako i u zemljama širom sveta. Procenjuje se da će do 2040. sa sadašnjih 15% , broj starijih (iznad 55 godina) porasti na 22% i to samo u SAD. Statistike za ostale zemlje jesu različite, ali trend nije. Kako navodi univerzitet John Hopkins, prosečna dob kada studenti započinju studije medicine jesu 24 godine. To pravi veliki jaz između budućih mladih doktora i starijih pacijenata koji imaju specifične potrebe. Kompanija Embodied Labs prepoznala je taj jaz i uz pomoć nove tehnologije pokušava da ga eliminiše.

Video scenario “Mi smo Alfred” deskriptivno prikazuje stariju osobu koja boluje od Alchajmerove bolesti. Na taj način virtuelna realnost mladim doktorima otrkiva emotivnu stranu izazova sa kojim se suočavaju pacijenti koji boluju od ove bolesti. Time se uvodi potpuno nov aspekt brige za pacijenta, gde se medicinsko osoblje obučava kako da tretira takvu kategoriju pacijenata pre nego što stupi na dužnost.

Ono što treba istaći jeste finansijska isplativost ove tehnologije. Jedan uređaj može koštati oko 800$, što je jako jeftino ako uzmemo u obzir sve gore napomenute benefite. Ovo su samo neke od mnogih prednosti koje virtualna realnost nudi. Nekada je medicina bila ograničena tehnologijom, danas je situacija takva da je tehnologija ograničena čovekovom maštom i idejom. Kako ova tehnologija bude napredovala, tako će se pojavljivati mnoge prilike da se lečenje pacijenata dodatno unapredi.