Do zdravlja preko 3d naočara – ko bi rekao?

Do zdravlja preko 3d naočara – ko bi rekao?

Rutinski sistematski pregledi prete da postanu zabavniji no ikad! Zamislite da razne procedure i snimanja zamenite 3D naočarima, a da na kraju dobijete pouzdanu dijagnostiku! Deluje nestvarno, zar ne? Ipak, čini se da su naučnici na dobrom putu da iskoriste virtuelnu realnost u ove svrhe – trenutno isključivo za uočavanje mentalnih bolesti.

Mentalni zdravstveni problemi i neurološka stanja zadese više od 20% ukupne populacije u nekom trenutku života. Virtuelna realnost (VR) postaje veoma značajna u oblasti medicine i postepeno se razvijaju različite aplikacije za detekciju mentalnih bolesti kao što su dijagnostički alati, oprema za testiranje i terapijski uređaji.
Osnovna ideja je da se pacijent pomoću VR opreme (naočare i slušalice) nađe u virtuelnom okruženju, specijalno dizajniranom da dijagnostikuje mentalni poremećaj. Različitim stimulansima izazivaju se reakcije pacijenta, koje sistem beleži i registruje u više promenjivih. Rezultati ovih standardizovanih testova su naučno potvrđeni i mogu se razviti na svim jezicima.

Jedna od prednosti ovih testova u odnosu na klasične je što se odmah može pratiti reakcija pacijenata u realnim sredinama. Ovaj proizvod je prodat u više od 200 institucija u preko 25 zemalja, uglavnom bolnicama, univerzitetima, klinikama, velikim preduzećima i fondacijama.

Izvor: http://bit.ly/2ocnYsi